Rijangst overwinnen in Amsterdam en op de snelweg (zonder ANWB tips)

Rijangst wordt vaak ervaren als verlies van controle over jezelf of de auto. Hierbij zijn prikkels als beven, zweten, een bonkend hart of zelfs paniekaanvallen niet vreemd. De meeste genoemde oorzaken zijn vaak een lange tijd weinig hebben gereden, bepaalde karaktereigenschappen, een gevorderde leeftijd, ongeval of het ontbreken van zelfvertrouwen. Indien jij jezelf hierin herkent, kunnen wij je zeker van dienst zijn.

Je rijangst de baas! En een kijkoefening (pdf).

Zonder rijangst rijden vereist overeenstemming van de koers en de snelheid van het voertuig, alsook de afstand tot de andere weggebruikers. De bestuurder moet zich continu afvragen of de snelheid en koers overeenstemmen met de situatie op de weg en indien nodig veranderen. Deze veranderingen, die een ervaren automobilist goed beheerst, heeft iemand met rijangst of faalangst meestal niet. Soms rijdt hij te snel of juist te langzaam voor een specifieke verkeerssituatie, of wisselt van rijstrook als het eigenlijk niet kan, houdt te weinig afstand op zijn voorganger, etc. Van de bestuurders annu 'nu' wordt verlangd dat ze snel kunnen wisselen tussen de wegsituatie die over enkele ogenblikken ontstaat (anticiperen) en direct voor de auto, de remweg is meestal kort en een situatie kan in een seconde geheel anders zijn! Een tekort aan verkeersinzicht, kan als het verkeerd uitpakt, het begin zijn van rijangst.

Vaak wordt door instructeurs geen onderscheid gemaakt in 'vooruitkijken' en 'ver weg kijken'. Vooruitkijken is namelijk iets wat je doet in TIJD, niet in AFSTAND. Dus niet: wat gebeurt *daar* verderop. Maar: wat gebeurt er *straks* op de plek waar *ik* dan zal zijn?

Voorbeeld: in de verte is een rotonde. Ver weg, aan de andere kant van de rotonde, rijdt een stadsbus op de rotonde af. Er zijn voorsorteerstroken, en de bus is juist bezig voor te sorteren om rechtsaf te slaan (vanuit jou gezien naar links). Die bus is ver weg, en voor jou totaal niet van belang. Van links komt een groep oudere fietsers op de rotonde af. Die fietsers hebben voorrang. Jij kunt *nu* al zien dat je straks zult moeten remmen. Je kunt dus *nu* al je gas loslaten en uitrollen, ook al ben je nog ver van de rotonde verwijderd. Vooruitkijken is dus niet ver weg kijken (naar de bus), maar "voorspellend kijken". Daarmee geef je je passagier (of examinator) direct veel meer vertrouwen. Als jij met volle snelheid op de rotonde afrijdt, vraagt die zich angstig af of jij die groep fietsers uberhaupt wel hebt gezien. Als jij je gas loslaat, weet hij direct dat jij in de gaten hebt wat er gebeurt en wat er van belang is. Vooruitkijken is vooral ook DOOR de bocht kijken en zien wat er inderdaad over een paar seconden te verwachten is. Vooruitkijken is dus kijken op afstand én in de toekomst.

Rijangst begeleiders met nodige specialisatie en ervaring

Informeer bij ons naar onze speciale rijangstbegeleiders Rob, Ellen, Henk of Leonard (zie onder), of kijk eens naar onze opfriscursus. Ook het switchen naar automaatles kan soms bijdragen aan overwinning van rijangst. Zelfs als u al een schakelrijbewijs heeft!

Probeer het in ieder geval bespreekbaar te maken want niets is gevaarlijker dan dat je het overige verkeer in gevaar brengt!

Rijangst boeken

Er zijn enkele boeken te koop over rijangst (ook gratis te leen bij Rijschool DenK). Wij hebben ze voor u hieronder op een rijtje gezet. De boeken kosten overal rond de € 25,- Wij hebben de boeken gelezen en adviseren u om niet hetzelfde te doen. De boeken zijn voor 95% gevuld met onzin die niets met het overwinnen van rijangst te maken. De andere 5% moet u samen doen met een ervaren instructeur naast u - die u wél zelfvertrouwen geeft.

boek rijangst is zo te verhelpen ISBN:9789026920844

Jan Voerman

Rijangst is zó te verhelpen

Omgaan met rijangst : ISBN:9789031344741

J. van den Berg, C. Boon

Omgaan met rijangst

Omgaan met rijexamenangst ISBN:9789031343454

A. Niewenbroek, P. Gieles

Omgaan met rijexamenangst

Rijangst en faalangst gespecialiseerde instructeurs

  • Rob Rob heeft 16 jaar ervaring met het geven van Rijlessen B, B+E, slipcursussen en is daarnaast nog faalangsttrainer en gediplomeerd hypotherapeut. Rob is ook opleider van beginnende rijinstructeurs bij de ANWB.
  • Ellen Ellen heeft 7 jaar ervaring met geven van rijles in categorie B. Zij is gespecialiseerd in faalangst, autisme, ad(h)d en rijangst. Daarnaast is zij ook ROSO, HNR en NLP-coach.
  • Henk Henk heeft 22 jaar ervaring met het geven van Rijlessen B, geeft theorieopleidingen (aan instructeurs) en is faalangsttrainer en coach bij het jongerenproject van www.to2drive.nl.
  • Leonard Leonard heeft 11 jaar ervaring met geven van Rijlessen B en is ook faalangsttrainer en gecertificeerd BROEM-instructeur en een ervaren motorrijder, kortom: u bent bij deze instructeurs zeker in goede en veilige handen!


Contact formulier

Inschrijven of proefles? Wij nemen graag contact met u op.
(Of bel 06 - 19 44 70 81)